CelluCycle: toiletpapier wordt plastic tas of bloempot

Besparing op grondstoffen en uitstoot CO2.

Afvalwater wordt al lang niet meer gezien als een stroom waar je snel vanaf wilt. Steeds meer zijn we in staat om er energie en grondstoffen uit te halen. Het project CelluCycle richt zich daarbij op het doorgespoelde toiletpapier, waarmee biologisch afbreekbaar plastic kan worden gemaakt.

CelluCycle
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, BWA en Attero gaan de effecten onderzoeken op de zuivering van het zeven van toiletpapier uit het afvalwater. Daarnaast wordt onderzocht hoe de in het toiletpapier aanwezige cellulosevezels kunnen worden omgezet in Poly Lactic Acid (polymelkzuur, PLA). PLA is een biologisch afbreekbare grondstof die inzetbaar is als bioplastic voor allerhande producten. Mogelijke toepassingen zijn tassen, plantenpotten en printdraad voor 3D-printers.

Fijnzeven
Vrijwel al het huishoudelijk afvalwater in Nederland komt via het rioolstelsel bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) terecht. Met dit afvalwater komt niet opgelost materiaal, voornamelijk toiletpapier en haren, mee naar de zuivering. Met de inzet van fijnzeven filteren we een belangrijk deel van de vaste stoffen uit het afvalwater. Voordeel is dat een zuivering hierdoor kleiner kan worden gebouwd of uitbreiding niet meer nodig is. Het gezeefde materiaal dat fijnzeven afscheiden is een nieuwe grondstof die we zeefgoed noemen. Het zeefgoed bevat een hoog percentage cellulosevezels, een zeer geschikte grondstof voor hergebruik als bioplastic.

Effecten
Duurzaam hergebruik van toiletpapier in de vorm van bioplastics, zorgt voor een afname van afvalstoffen en beperkt het gebruik van grondstoffen uit natuurlijke bronnen, zoals bomen en maïs. De hoeveelheid toiletpapier in Nederlands huishoudelijk afvalwater is zo groot, dat het aantal plastic tassen die ermee gemaakt kunnen worden gelijk is aan wat Nederland in vier jaar gebruikt.
Het effect van de fijnzeven op het verdere verloop van het zuiveringsproces wordt ook in het project onderzocht. Omdat het afvalwater minder vuil is, zal het zuiveren minder energie kosten en besparen op de uitstoot van CO2.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Het zuiveren van afvalwater is één van de taken die HHNK uitvoert in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Dagelijks wordt het afvalwater van 1,4 miljoen inwoners verpompt naar vijftien rioolwaterzuiveringinstallaties (rwzi’s) en daar schoon gemaakt. Het streven is om dat zo duurzaam mogelijk te doen, onder andere door de energie en grondstoffen in het afvalwater te benutten. Met het zeven van afvalwater worden twee doelen bereikt: energiebesparing omdat de rwzi minder vuil uit het afvalwater hoeft te zuiveren en grondstofwinning door het toiletpapier uit het afvalwater te filteren. HHNK is de eerste waterkwaliteitsbeheerder in Europa die de zeeftechniek op grote schaal toepast als eerste zuiveringsstap op een rwzi voor huishoudelijk afvalwater.

BWA
Met zowel bewezen als innovatieve technologie biedt BWA passende oplossingen voor een groot aantal milieuvraagstukken. Hergebruik van afvalstoffen en nuttige inzet van laagwaardige energie staan hierin centraal.
Sinds 2009 heeft het bedrijf veel energie gestoken in het optimaliseren van zuiveringsprocessen door inzet van fijnzeven. In die periode is BWA betrokken geweest bij veel onderzoekstrajecten naar de inzet van fijnzeeftechniek en de opwaardering van zeefgoed. Succesvolle opwaardering van zeefgoed kan een impuls geven aan de inzet van fijnzeven en het gebruik voor andere toepassingen versnellen.

Attero
Attero, is een van de marktleiders in Nederland als het gaat om de verwerking van huishoudelijk afval. Uitgangspunt is het terugwinnen van grondstoffen en de productie van duurzame energie uit afvalstromen. Als innovatief bedrijf wil Attero zijn activiteiten uitbreiden waaronder de verwerking van organische stromen tot hoogwaardige grondstoffen. Daarbij gaat het onder andere om de verwerking en opwaardering van stromen als zeefgoed en andere vrijkomende vezels uit verwerkingsprocessen. Attero heeft ruime ervaring opgedaan met de productie van bioplastics uit een eigen ontwikkeld tweefasen vergistingsprocedé in Venlo.

Op www.CelluCycle.nl kunt u de ontwikkelingen van het project volgen.

cropped-CelluCycle_9_rev.jpg

 
 
 
 
 
__________________________________________________________________________________

Contactpersonen voor dit persbericht:

Attero B.V.
Contactpersoon: de heer Léon Dirrix, woordvoerder
telefoon: 06 22 69 32 41
E-mail: leon.dirrix@attero.nl

BWA B.V.
Contactpersoon: mevrouw Marit van Veen
Telefoon: 0299-476 303
E-mail: m.vanveen@bwa-water.nl

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Contactpersoon: de heer Bob de Boer
Telefoon: 072-582 7246
E-mail: b.deboer@hhnk.nl

Geplaatst in Project, Partners, Subsidie